top of page

Zilvervisjes of papiervisjes overlast?

Franjestaarten: Kop

Franjestaarten

Last van zilvervisjes of papiervisjes?

zilvervisje.png

Franjestaarten, niet geheel terecht ook wel zilvervisjes genoemd, is een vleugelloos insect. In Nederland en België komen weinig soorten voor; veel mensen zullen echter weleens een zilvervisje of een papiervisje hebben gezien.

Een zilvervisje kan gemakkelijk verward worden met het ovenvisje (komt niet of nauwelijks voor in Nederland) of met het papiervisje. 

Zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben fijne, glanzende schubben. Kenmerkend voor de kruipende insecten zijn drie staartachtige draden en twee lange antennes. Beide beestjes zijn lichtschuw en leven overdag verscholen. 

Zilvervisjes en papiervisjes gedijen allebei goed in vochtige en warme gebouwen. Maar zilvervisjes hebben een sterkere voorkeur voor vochtige ruimtes dan papiervisjes. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers. Ook onder de vloerbedekking of in een boekenkast kun je zilvervisjes aantreffen.

Papiervisjes doen hun naam eer aan: ze leven graag op warme plaatsen waar veel papier ligt opgeslagen. Een zolder waar de cv-ketel staat bijvoorbeeld of kasten waar cv-leidingen doorheen lopen. 

De schade die veroorzaakt wordt door het papiervisje is over het algemeen ernstiger dan de schade die veroorzaakt wordt door het zilvervisje.

 

Zilvervisjes en papiervisjes zijn moeilijk zelf te bestrijden, zeker als deze in grote getallen voorkomen. De insecten kunnen heen en weer kruipen via kieren en spleten en kunnen ook aanwezig zijn in naast gelegen woningen of bedrijven.

Wilt u op een succesvolle manier de insecten bestrijden neem dan contact op met vanderveer ongediertebestrijding. 

Email
Franjestaarten: Service
bottom of page