Houtworm
Met de term ‘houtworm’ bedoelen we doorgaans elk soort beestje dat gaatjes & tunneltjes in hout vreet. Als Nederlanders het hebben over houtworm bestrijding, dan bedoelen ze eigenlijk het bestrijden van de larven van:
-
Boktorren
-
Klopkevers
-
Spinthoutkever
Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed (houtwormen) zo snel mogelijk te bestrijden. De kevers vermenigvuldigen zich namelijk snel en zonder dat je het merkt. Bovendien verspreiden houtwormen zich van houten vloeren naar kozijnen naar meubels naar constructiebalken. Voordat je het weet is je hele huis aangetast.
In Nederland wordt houtschade met name veroorzaakt door de larven van boktorren en klopkevers. De Nederlandse boktor staat ook wel bekend als “huisboktor” en wordt gekenmerkt door extreem lange voelsprieten. Klopkevers heb je in talloze soorten en maten. De klopkevers die in Nederlandse huizen het vaakst worden bestreden zijn de grote houtwormkever en de gewone houtwormkever.
​
Uw huis of bedrijfspand wordt geïnfecteerd als kevers in het gebouw komen. Ze kruipen of vliegen naar binnen en leggen hun eitjes in de kiertjes, naadjes en gaatjes van houten oppervlakken. Als de eitjes uitkomen vreten de larven ofwel houtwormen zich een weg het hout in. Ze kunnen daar tot 3 jaar in blijven zitten!
Als een houtworm genoeg hout heeft gevreten, zal de larve zich uiteindelijk in het hout verpoppen. Vervolgens zal de worm zich binnenin het hout ontpoppen tot een volwassen kever.
De volwassen kever knaagt zich het laatste laagje hout kapot, duwt het zaagsel oftewel “boormeel” voor zich uit naar buiten en kruipt het houtoppervlak op.
​
Zitten er gaatjes in houten meubelstukken, deuren, schilderijlijsten, balken of vloeren? Dan heeft u dus last van keverlarven. Neem in dat geval direct contact op met vanderveer ongediertebestrijding.
Hoe meer gaatjes en tunneltjes er in hout zitten, des te groter de infectie met houtwormen is.
Ongedierte nieuws
19 april 2019
15 oktober 2018